Modernisation of the Lourcine Barracks in Paris

The former Lourcine barracks are located in Paris’ 13th district and comprise a parade ground with accompanying military buildings erected in 1875.

The project designed by ChartierDalix Architects calls for elements of the University of Paris I – library, lecture theatre, classrooms, offices – to be installed within the old buildings and in basement levels under the parade ground.

The project aims to make the most of this Parisian heritage, taking a precision approach that will as far as possible retain the existing spaces and preserve the historic character of the site.

ChartierDalix is seeking to adapt the project and its new activities to the buildings without erasing their past. The parade ground retains its central, unifying and symbolic role, as a landscaped forecourt sloping down to frame the new access to the gallery and lecture theatre. Lecture and classrooms are inserted into the existing buildings, making the most of their spatial qualities (ceiling heights, noble materials).

About the modernisation of the Lourcine Barracks in Paris

  • Client: Epaurif
  • Tech. cons.: Egis Bâtiment (gen. contracting), Elioth (Hqe), Acoustb (acoustics), DHpaysage, (landscaping), Grahal (heritage)
  • Area: 9,710 square meters
  • Cost: EUR 22 million
  • Delivery: June 2019
  • Project: 500 seat lecture theater, 27 teaching rooms, 2,000 square meters library, 1,500 square meters offices and 2 service apartments
  • Prize: Jury Prize Frame Awards 2020